tiistai 27. marraskuuta 2012

Aate yksilön sananvapaudesta...

...ja Muhammed video.
Koska en muista jutun kaikkia yksityiskohtia aivan tarkasti, niin liitän tähän linkin josta löytyy mm. verkkosivustojen kirjoituksia asiasta. Tekstini voi muutenkin sisältää virheitä ja jos olen käsittänyt jutussa jotain väärin niin toivon, että virheellinen käsitykseni korjattaisiin.
Jokin aika sitten ”Innocence of Muslims” video sai minut ja varmaan monet muutkin pohtimaan onko yksilön sananvapaus arvokkaampaa kuin miljoonien ihmisten henki. Kyseinen videohan aiheutti aikamoisen metkan muslimimaissa joissa islamin kannattajat järkyttyivät tästä Muhammedia rienaavasta videosta. Tästä metkasta johtuen ja muslimien esittämien "vaatimusten" tähden Google onkin estänyt kyseisen Youtube viedon katselun jo useissa maissa.
Tämä tapaus herätti itsessäni monia kysymyksiä. Esimerkiksi Yhdysvallathan on tunnettu maa siitä, että yksilöllä on siellä sananvapaus ja lain suoma oikeus ilmaista mielipiteensä. Kysymys kuuluukin, että jos tapahtuu tällaisia Muhammed-videon kaltaisia tapauksia, niin onko aate yksilön sanavapaudesta tärkeämpi kuin yleinen hyvä? Jos muistan oikein, tässäkin tapauksessa videon tekijää vastaan jouduttiin etsimällä etsimään syytteitä sillä, hänellä oli Yhdysvaltain lain mukaan oikeus sanoa mielipiteensä. Koska valtiolla ei ymmärtääkseni Yhdysvalloissa ole oikeutta puuttua tällaisiin asioihin, ei se voinut nopeasti vaientaa videon laatijaa vaan joutui pyytelemään nöyränä anteeksi yhden ihmisen typeryyksiä. Lopulta virkavalta nosti syytteet jostain muista asioista (tekijänoikeus jutuista jos oikein muistan) eikä vain typeryydestä josta itse olisin syytteen antanut.
Onko yksilön sananvapaus siis tärkeämpi kuin miljoonien ihmisten henki? Tulisiko meillä olla oikeus hiljentää nämä yksilöt jotka päästävät suustaan sellaisia asioita joiden johdosta seuraava maailmansota on vaarassa syttyä? No, jos minulta kysytään, niin yksilön sananvapaus on jokaisen ihmisen oikeus, mutta kyllä sitä tervettä maalaisjärkeäkin voisi ihan vapaasti käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.