tiistai 27. marraskuuta 2012

Aatteet on sun vaatteet - osa meistä kulkee siis alastomana?


Koska aate käsitetään yksilön todellisuuskäsitystä hallitsevaksi tai yhteisölle ominaiseksi yleisluonteiseksi käsitykseksi tai pyrkimykseksi tai jopa mieleenjohtumaksi, niin sehän tarkoittaa sitä, että jokainen aikakausi tuo mukanaan uudet aatteet. Kun joskus tulevaisuudessa pohditaan meidän aikamme aatehistoriaa, niin mitä nähdään? Ketkä ovat aikamme, 2000-luvun, suuria filosofeja? Äkkiseltään itselläni tulee mieleen vain Esa Saarinen… eh… en siis voi sanoa olevani kovinkaan perehtynyt aiheeseen…

Tutustuessani aatehistoriaan ja filosofeihin tekemällä hakuja netissä, osuin lukemaan Paatosta 2/2010 ja Lauri Polvivaaran pääkirjoitusta: http://www.uta.fi/jarjestot/aatos/paatos/arkisto/210/paatos21001.html.
Kirjoitus sai minut pohtimaan siinä ollutta lausetta: ”Mitä enemmän luemme filosofiaa, sitä syvemmälle uhkaamme eksyä käsitteiden ja teorioiden labyrinttiin. Kuilu filosofian kutoman käsitteiden verkon ja todellisuuden välillä kasvaa kasvamistaan”. Tutustuessani pääpiirteittäin Platoniin, Sokratesiin ja Aristotelesiin, niin mietin sitä, miten he todella elivät aikaa, jolloin oli tilaa ja mahdollisuus luoda uusia ajatuksia, uusia käytäntöjä jne. ja toteuttaa niitä. Ihmetellä, että toimivatko ne oikeasti. Tullessaan tunnetuksi, he olivat arvostettuja edelläkävijöitä. Filosofeja kunnioitettiin ja heitä kuunneltiin. Ei ollut nykyajan medioita. Jotkut ajatukset lähtevät hyvinkin ”alusta”. Esim. Platonin luolavertaus tuntuu tässä ajassa erikoiselta… Tässä ajassa ei enää tuollaisia teorioita voi luoda… Palatakseni tuohon edellisen kappaleen lainaukseen, niin jos filosofitkin ovat hukassa filosofian käsitteiden ja teorioiden kanssa, niin entäpä me tavallisen yleissivistyksen omaavat ihmiset? Millaista aatehistoriaa meidän aikamme filosofit jättävät jälkeensä? Meidän rakkauden filosofimme Esa Saarinen esimerkiksi? Hmm… oikeastaan tämä alkoikin vaikuttaa hyvältä näkökannalta! Mielestäni sitä aatetta voisi levittää ja kunnioittaa enemmänkin! Lisää pehmeitä arvoja ja aatteita ympäri maailmaa. Jos kaikki voisivat hyvin ja he kunnioittaisivat pehmeitä arvoja ja toisiaan, niin kenties jättäisimme jälkeemme tähän asti parasta ja ihmisläheisintä aatehistoriaa. Onhan meidän maapallomme nähnyt ja kokenut niin paljon erilaisten aatteiden ja arvojen aiheuttamia sotia. Lopultakin maapallo, jolla kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen ja hyväosaiset auttaisivat huono-osaisempia ja luonnonmullistusten koettelemia. Noo, me olemme vain ihmisiä… ei meistä ole siihen. Aina löytyy niitä, jotka haluavat  jättää jälkensä maapallolle. Tarjoavat omia omaan napaan tuijottavia aatteitaan ja filosofioitaan, joiden perusteella he ovat yleensä "parempia" kuin toiset…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.