tiistai 27. marraskuuta 2012


Aate tänään

Jäin miettimään minkälaisia ovat nykypäivän aatteet ja miten niitä omaksutaan? Onko  aatteen kannattaminen erilaista nyt kun mitä se oli vuosisatoja sitten?

Ennen aatteet lähtivät yhden miehen esittämistä ”perustotuuksista”, sokeasta uskosta johonkin tekstiin tai ajatukseen, politiikkaan, uskontoon, ihmisyyteen jne. liittyen. Aatteen kyseenalaistaminen ja epäily usein tuomittiin. Olivatko ihmiset tuolloin pelon ja tietämättömyyden tai yhteisön paineen vuoksi aatteen kannattajia?

Nyky-yhteiskunnassa on lupa kyseenalaistaa ja olla eri mieltä. Meillä on tietoa, oikeuksia ja vapauksia perustellusti esittää vastalauseemme. Me uskallamme olla kuulumatta johonkin, uskallamme olla erilaisia – uskallamme myös tehdä itsestämme pellejä jonkin asian vuoksi. Meitä ei uhkaa rovio, korkeintaan vankila, jos teemme rikoksen.

Ovatko nykypäivän aatteemme  vähäpätöisempiä? Joo, politiikkaa ja uskontoa aatteen nimissä edelleen, mutta myös kaikkea ”hörhöä” maan ja taivaan väliltä, tähänhän meillä on lupa. Estääkö maailman nopea muuttuminen ja kehitys todellisen aatteeseen sitoutumisen? Olemmeko ”kevytkenkäisempiä” ja vietävissä aatteiden suhteen, tänään tätä ja huomenna toista –periaatteella? Kun kaverikin on niin minäkin nyt olen. Onko sydämemme mukana, mietimmekö tarpeeksi? Kun koemme olevamme ”vihreitä” tai aatteemme takia emme käytä eläinkunnan tuotteita, teemmekö sen todella sydänveremme pohjasta? Olemme uskovia, uskomme kuoleman jälkeiseen elämään, mutta eroamme kirkosta, koska se on niin kallista… Onko tämä samanlaista aatteellisuutta kuin esimerkiksi isoisiemme aate, itsenäisyysaate, oli 75 vuotta sitten? Ei ole!!!

Tiina

6 kommenttia:

  1. Ja siis vuosiluvunhan näppäilin tietysti väärin, mutta ymmärtänette mitä tarkoitin ;)

    VastaaPoista
  2. Mutta mitä se Suomen itsenäistymisaate oikeasti oli? Olihan liikehdintä alkanut jo 1800-luvun puolella ja näkynyt myös kirjallisuudessa ja kuvataiteessa. Oliko aatteen valitsemisen vapautta vain vain pakkoa? Olet joko mukana tai rintamakarkuri.

    VastaaPoista
  3. Eroaako joku oikeasti kirkosta siksi, että kirkollisvero on niin paljon? Minulla ainakin syynä oli se, että en voi hyväksyä naispappeutta vastustavia pappeja, vastustan siis heitä. Miten jokin ammattiryhmä voi kieltäytyä tekemästä töitä toisen sukupuolen kanssa, miten sen voi oikeuttaa vetoamalla Raamattuun?

    VastaaPoista
  4. Kyllä moni eroaa ihan tuon veron takia. Veikkaisinpa, että voi olla jopa yksi suosituimmista syistä.

    VastaaPoista
  5. Asioiden pohtiminen on todella mielenkiintoista ja mitä enemmän pohtii, sitä mielenkiintoisempia ajatuskulkuja alkaa pienessä päässä pyöriä. Niinkö ne aatteet alkavat kehittyä ja jalostua? Voiko tämän päivän hektisessä elämän rytmissä enää syntyä uusia aatteita? Otetaanko vanhoja aatteita ja vähän tuunataan - siis aatteet uusiokäyttöön, kierrätystä niissäkin, ekologista eikö totta? Pitkän, pitkän aasinsillan kautta alan vihdoin päästä asiaan, kuten varmaan antiikin filosofitkin. Tuulikki viittasi 1800-luvun puolelle ja 1900-luvun alkuun. Silloin aatteet olivat "trendikkäitä". Mikä on tilanteemme tänään? Olemmeko oikeasti itsenäisiä vai olemmeko EU:n ikeen alla? Miksi Venäjä ärähtelee milloin mistäkin, jonka pitäisi olla sisäpolitiikkaamme?
    Vastustan myös Tuulikin lailla naispappeutta vastustavia pappeja, mutta en ole eronnut kirkosta. En ole myöskään eronnut kirkollisverojen takia. En ole uskovainen, olen vain tällainen tavallinen ev-luttilainen, joka käy kerran vuodessa laulamassa kauneimpia joululauluja ja jouluaaton hartaudessa (kallis pääsymaksu). Voisiko sitä kieltäytyä maksamasta myös kunnallisveroja, jos epäilee, että kunnan virkamiehissä (huom. oman kotikuntani asiat toivon mukaan ovat kunnossa). Kunnasta voi toki erota muuttamalla muualle.

    VastaaPoista
  6. Lisäys kommenttiini, jossa yksi virke päättyi kuin kananlento. Virke kokonaan: Voisiko sitä kieltäytyä maksamasta myös kunnallisveroja, jos epäilee, että kunnan virkamiehissä on talousrikollisia (huom. oman kotikuntani asiat toivon mukaan ovat kunnossa).

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.