maanantai 7. tammikuuta 2013

Demokratiasta ja ruotsidemokraateistaDemokratian perusajatuksena jo Perikleellä oli auttaa heikoimpia ja puolustaa heidän asemaansa. Kuvitteluleikki: miten Perikleen aikalaiset olisivat suhtautuneet maahanmuuttoon? Olisiko demokratia toiminut – luultavasti ei täydellisesti, koska antiikin ajan demokratia ei koskenut kaupunkivaltion asukkaita.  Perikleen ajan demokratia ei ollut varsinaisesti enemmistön demokratiaa, vaan kaikesta huolimatta vähemmistön valtaa: neljännesmiljoonan asukkaan kaupungissa vain 6000 asukasta sai käyttää demokraattista valtaa.

Väistämättä tulee mieleen uutiset Ruotsista (ja muualtakin Euroopasta) äärioikeistolaisten liikkeiden kannatuksen noususta.
Esimerkiksi Ruotsidemokraatit suhtautuvat erittäin kielteisesti maahanmuuttoon ja vaativat muun muassa, että Ruotsin tulisi olla vain ruotsalaisille, kuten oli vielä 1950-luvulla. Voidaanko silloin puhua demokratiasta, tai miksi puolueen nimessä on sana demokratia? Mielestäni  demokratian ja Ruotsidemokraattien keskeiset ajatukset ovat ristiriidassa keskenään. Ruotsidemokraatit on kansalliskonservatiivinen puolue, joka on arvostellut erityisesti maahanmuuttopolitiikkaa ja islamia. Sitä pidetään myös rasistisena puolueena, koska sen juuret ovat äärioikeistolaisessa Bevara Sverige Svensk –liikkeessä.

Lukemista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.