maanantai 7. tammikuuta 2013

Suomalaisen kommunismin jäljillä



Lueskelin noita sosialismista ja kommunismista koottuja slideja ja jäin miettimään nimenomaan kommunismia Suomessa. Ei ole kovin paljon jäänyt koulun historian tunneilta mieleen… proletariaatti, Marx, Kommunistinen manifesti, SKP – siinäpä ne! Yritin perehtyä aiheeseen taas uudelleen.

Kommunismi on perustunut idealistiselle (suorastaan utopistiselle) ajatukselle yhteisomistuksesta, tasa-arvosta ja luokattomasta yhteiskunnasta. Suomalainen kommunismi sai alkunsa sisällissodan 1918 aikoihin, kun sosialistien radikaalimpi osapuoli vaati sosialismiin siirtymistä vallankumouksellisin keinoin. Maltillisempi osapuoli, sosiaalidemokraatit, ajoivat asiaa puoluepoliittisin keinoin. Sota päättyi vallankumouksellisten tappioon ja johtajat pakenivat Venäjälle, ihannoimaansa kommunistiseen valtioon, ja perustivat SKP:n Moskovassa 1918. Kommunistipuolue julistettiin Suomessa laittomaksi. Puolueen maanalaista toimintaa johdettiin kuitenkin Venäjältä ja Moskovasta käsin.

Tässä kohtaa voisi sanoa, että Suomi ei ollut kovin liberaali eikä demokraattinen maa, kun ei antanut toiminnan ja sananvapautta kommunisteille. Mutta se oli tietenkin historiallisten tapahtumien taustalta ymmärrettävää. Kommunismia ja vallankumousta pelättiin – ja Neuvosto-Venäjää. Ne olivat uhka rauhanomaiselle demokraattiselle yhteiskuntakehitykselle. Vuonna 1930 Suomen eduskunta vahvisti kommunistilait, joilla rajoitettiin kommunistien paino-, yhdistymis- ja kokoontumisvapautta. Kommunistiset lehdet kiellettiin ja lakkautettiin ja kommunisteiksi epäiltyjä toimittajia vangittiin. Sananvapauden rajoittaminen on länsimaisessa demokratiassa raju toimenpide. Se kertoo, kuinka uhkaavana kommunistien toimintaa pidettiin.

Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen vuonna 1939 SKP ja kommunistit menettivät viimeisenkin luottamuksen rippeet. Mutta sotien jälkeen, vuonna 1944, puolue sai kuitenkin laillisen toimintavapauden. Hämmentävää! Mutta ilmeisesti tässä on ollut Moskovan keskusjohdolla sormensa pelissä. Suomea on pidetty tarkkailun alla. Kommunistit liittoutuivat SKDL:n kanssa. 1970-luvulla suomalaiset opiskelijanuoret löysivät kommunistisen ideologian uudelleen ja hetkeksi ideologia heräsi taas eloon. Se kuitenkin kaatui 1990-luvun alussa vararikkoon 1980-luvun pörssiseikkailujensa myötä. Se siitä proletariaatin diktatuurista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.