sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Liberalismi ennen ja nyt



Näistä aatteista, mitä tunneilla käsittelimme, liberalismi ja demokratia ovat jääneet elämään pisimpään ja vaikuttavat edelleen vahvasti ainakin länsimaisissa kulttuureissa. Ne ovat itse asiassa perusta koko länsimaiselle ajatusmaailmalle ja yhteiskuntajärjestelmälle. Islam on tietenkin toinen vahvasti elävä aatejärjestelmä, mutta näen sen enemmän uskontoon sitoutuvana kulttuurina kuin varsinaisena ideologiana. Islam ei ole kuitenkaan vain uskonto vaan myös kokonaisvaltainen elämäntapa.

Liberalismin perusajatus vapauden filosofiana herättää kysymyksen, mistä haluttiin vapautua? Klassinen liberalismi vastustaa sortoa, rankkaa verotusjärjestelmää, maaorjuutta. 1700-luvun yhteiskunnassa kaikki nämä asiat olivat vallitsevia. Entä mihin tällä vapautumisella pyrittiin? Yksilönvapauteen päättää itse omista asioistaan. Talonpojat ja torpparit halusivat elättää itse itsensä ja omistaa viljelemänsä maat. Kaupungistuminen ja teollistuminen alkoivat nostaa päätään. Ihmiset halusivat palkkatyöhön ja omalla ansaitulla palkallaan he saivat elätettyä itsensä ja perheensä. Sekin tuntui jo vapaudelta, että voi itse päättää omien ansioidensa käytöstä, vaikka kaikki varmasti meni pennilleen elämiseen, vuokraan, ruokaan ja vaatteisiin. Ja kuinka vapaa itse asiassa tehtaan työläinen oikein oli? Kuutena päivänä viikossa keskimäärin kymmentuntisia työpäiviä.

Mikä on liberalismin merkitys tämän päivän yhteiskunnassa? Länsimaissa koko yhteiskunta perustuu liberalistiselle ajatusmaailmalle. Korostetaan yksilönvapautta valita ja tehdä omat ratkaisunsa. Yhteiskunta luo kyllä lakeja ja sääntöjä, mutta niiden tarkoituksena on toimivan yhteiskuntajärjestelmän ylläpitäminen, ei puuttuminen yksilönvapauteen. Voimme vapaasti valita asuinpaikkamme, koulutuksemme, työmme ja kumppanimme. Eikö se olekin hienoa? Ja jos jotain vapauttamme yritetään rajoittaa, voimme ilmaista mielipiteemme vapaasti ja nousta vaikka barrikadeille puolustamaan sitä.

Minä olen aina tiennyt olevani etuoikeutettu saadessani valita itse opiskelupaikkani ja –alani, työpaikatkin olen itse valinnut eli olen niihin itse hakeutunut. Voin matkustella vapaasti minne vain haluan. Olen myös tyytyväinen suomalaiselta hyvinvointiyhteiskunnalta saamiini palveluihin. En keksi tällä hetkellä edes mitään asiaa, mistä haluaisin omalla kohdallani valittaa! Mutta ymmärrän kyllä, että kaikilla eivät asiat ole yhtä hyvin. Suomalainen yhteiskunta perustuu paljolti työlle ja jos sitä ei ole, valinnan vapaudet ovat vähissä (ellei itse ole tietoisesti sitä vaihtoehtoa valinnut). Tosin silloinkaan yhteiskunta ei jätä aivan tyhjän päälle vaan avustuksia on saatavilla. Miten niillä pärjää on sitten toinen asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.