maanantai 7. tammikuuta 2013

"Just because you feel good..."

"... doesn't make you right." Skunk Anansien loistavassa Hedonism -biisissä lauletaan noin. Biisi kertoo hedonismista vähän ehkä eri näkökulmasta mutta kuitenkin.

Hedonismi on oppi, joka asettaa nautinnon ja mielihyvän keskeisiksi asioiksi elämässä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kiteytettynä: kaikki mikä aiheuttaa mielihyvää on hyväksi. Eihän tuo pidä yhtään paikkaansa! Moni asia esim. vaikka suklaan syöminen tuottaa mielihyvää mutta pitemmän päälle se ei ole hyväksi itselle mikäli sitä lappaa naamaansa kilotolkulla. Monesti mielihyvän etsiminen voi mennä liiallisuuksiin.

Missä menee raja? Milloin liika on liikaa? Jos me kaikki eläisimme niin, että tekisimme vain asioita jotka tuottavat mielihyvää, joutuisimme menemään aina vain pidemmälle ja tekemään aina vain hurjempia juttuja. Koska mikään ei ikinä riittäisi. Asiat tuottavat mielihyvää yleensä vain tiettyyn pisteeseen ja sitten kaivataan vaihtelua. Varmasti jokainen meistä on kohdannut tämän.

Hedonismi on mielestäni aika itsekäs "oppi". Siis, jos päämääränä on vain mielihyvän hakeminen itselle ja viis muiden tunteista. Muutoin mielestäni pitäisikin elää niin, että itsellä olisi mahdollisimman hyvä olla.

1 kommentti:

  1. Ehkä hedonismin voi toisaalta nähdä kritisoivan yletöntä mielihyvän tavoittelua? Se kehottaa meitä kohtuullisuuteen eikä tolkuttomaan endorfiinimyllerryksen hakemiseen.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.