lauantai 26. tammikuuta 2013

Kommunisti


Minä olen kommunisti!

Aikoinaan menestynyt suomalaislähtöinen matkapuhelinvalmistaja kutsui menestyksekästä lippulaivatuotettaan kommunikaattoriksi. Nykytermillä tuo on älypuhelin. Kännykkä ei vaan ota kadotakseen terminä, vaikka sitä niin kovasti puhekielisenä halveksutaan. Mutta sen hienous onkin siinä, että sanana se ei kuvaa suoraan itse laitetta, käyttötapaa tai tarkoitusta. Kännykkä on yhdistelmä laitetta ja ihmisen uloketta, jolla sitä käytetään. Ylivertainen yhdistelmä.

En päässyt osallistumaan sosialismia ja kommunismia käsittelevälle luennolle, jossa herättäjämme olisi varmasti herättänyt ajatuksia myöhäisheränneellekin. Harmittaa kyllä. Mutta luentodiojen ja ajankuvan perusteella teen havaintoni.

Karl Fazerin... öhm, Marxin yhteiskunnan kehitysvaiheet alkavat alkukommunistisesta yhteiskunnasta päätyen eri aikajaksojen jälkeen kommumismiin. Matkan varrella kohdataan riisto, väkivalta, nöyryyttäminen, ahneus, vapautus ja täydellinen harmonia. Näinkö on, Mikä meni pieleen? Kun ei vaan toimi. Ihmisen itsekkyys, eloonjäämisoppi, genetiikka, pelko leijonasta (tai karhusta) joka hyökkää kimppuun ja tappaa?

Kommunismi ei mielestäni voi toimia kommuunia suuremmassa yksikössä.  Maksimissaan tämän kokoisessa yhteisössä ihminen voi olla kommunisti, mutta ei sen ulkopuolella tai merkittävästi suuremmissa rakenteissa, kuten valtiossa. Pienessä ympyröissä keskivertoihminen voi käyttäytyä muita kohtaan epäitsekkäästi, olla yhteisöllinen, tasa-arvoinen, tehdä yhteistyötä, omistaa yhdessä jne. siis sosialismi-kommunismia. Muut kuin yhteiskuntatieteilijät tai aatehistorioitsijat ovat antaneet tällaiselle käytökselle kuitenkin toisenlaisia nimityksiä, kuten perhe, suku, työyhteisö, ystäväpiiri tai lapsensuojeluvaisto, lisääntymisvietti tai facebook. Valtio on liian suuri yksikkö kommunismiin. Talvisodassa Suomessa oli "talvisodan henki" ei se ollut kommunismia, vaikka samoja arvoja näissä esiintyykin. Päinvastoin oltiin hyvin kaukana kommunismista, suorastaan vastaan. Yhteiskuntamuodoista toistaiseksi demokratia on ollut paras vaihtoehto.

Ai niin, palatkaamme vielä tuohon matkapuhelinasiaan. Miksi kutsutaan kommunikaattorin ahkeraa käyttäjää? No, kommunistiksi.

Olen myöhässä, mutta niin ovat lainanikin.

1 kommentti:

  1. Jos kommunikaattorin käyttäjä on kommunisti, niin eikös älypuhelimen käyttäjästä silloin tule älykkö. Niin kuin yksinkertaistetusti. Kyllähän perhe on lähellä sosialistis-kommunismia - on yhteistä asuntoa, autoa, kesämökkiä jne. Perheeseen ei välttämättä liity tuotantokäsitettä, kuten noissa aatteissa ajatellaan. Onkos sitten perheyritys sosialistis-kommunismia, siinähän saattaa tuotantolaitos on perheen yhteisomistuksessa?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.