sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Aatteet, vaatteet / potato, potahto

Mitä on aate?

Tämä oli päällimmäinen asia mitä jäi mieleen luennolta. Mitä on aate? Kuinka se määritellään? Voiko sitä nähdä ulospäin? Mikä on oikeaa aatteeseen uskomista vai onko sellaista edes olemassa? Kuka sen määrittelee, onko jonkun aate ja usko siihen oikea?

Tätä oon pyöritelly mielessäni nyt nämä viikot, eikä minulla vieläkään ole mitään vastausta. Välillä kuvittelen löytäneeni edes sivistyneen arvauksen, mutta huomaan silti joutuvani ojasta allikkoon jatkaessani ajatuskulkua. Pirullista!

Aate on jotain mihin uskoa, mille ja minkä mukaan elää. Aattensa syvyyden jokainen voi määritellä itse. Tässä kohtaa yleensä joudun hakoteille. Onko oikeaa aattellisuutta kerätä tietystä aatteesta itselle vain ne parhaat palat? Ei. Ja on. Jos uskoo johonkin aatteeseen, eikö ole väärin jättää ulkopuolella ne itselle epämieluiset asiat? Eikö se silti ole uskoa aatteeseen, jos allekirjoittaa edes osan siitä? Tässä mukaan hyppäävät kiihkouskovaiset. Onko heidänkään tapansa elää aatetta oikea? Kiihkouskovaisten vastapuolella on sitten ihmiset, jotka vain näyttävät uskovan aatteeseen, saadakseen siitä itselleen jotain ulkoista. Onko oikein vain näyttää jonkin aatteen kannattajalta, koska "kaveritkin tekee niin"? Onko vaatimattomasti aatteeseen uskominen sen vähempää kuin näkyvästi maailmalle aattensa julistaminen? Ei sen pitäisi olla.

Jokaisen kysymyksen pieni vastauksenpoikanen synnyttää kymmenen uutta kysymystä. Luulen, että tämän pohtiminen jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Uskoisin, että se tässä oli tarkoituksena. Ei tehdä täydellistä blogikirjoitusta tai löytää valmiita vastauksia, vaan herättää itseä ajattelemaan ja pohtimaan. Jättää jotain kaihertamaan mielenpohjalle, mistä se aina silloin tällöin pompsahtaa esille.

Tämän aamuinen vastaukseni on kuitenkin seuraava (kuka tietää miltä asiat huomenaamulla näyttävät).
Aate on jotain mikä on ihmisessä syvällä sisällä. Määrittelee ihmisen elämää, uskomuksia, pyrkimyksiä... "Oikea aatteeseen uskominen" antaa ihmiselle ihmisen juuri sillä hetkellä tarvitseman hyvänolon tunteen, varmuuden elämästä, sen oikeellisuudesta, tuo varmuutta ja turvaa. Täydentää elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.