tiistai 4. joulukuuta 2012

Minua on aina kiinnostanut se miten ihmiset kiihkoilevat erilaisista asioista. Fanaattisuus on pelottavaa koskipa se mitä tahansa asiaa. 

Uskonnolliset yhteisöt ovat minusta todella kiehtovia. En tiedä miksi, koska en ole kovinkaan uskonnollinen. Niissä on vain jotain todella salaperäistä ja mystistä ja sellainen kiinnostaa. 

Mielenkiintoni kohteena ovat erityisesti kaikenmoiset kultit. Mietitään vaikkapa näiden erilaisten kulttien johtajia. On ihan uskomatonta ja todella kammottavaa, että yksi ihminen voi olla niin karismaattinen, uskottava ja verbaalisesti lahjakas, että hän saa ison joukun tekemään esimerkiksi itsemurhan.

Seuraavaksi pieni esimerkki:

Vuonna 1997 San Diegossa, Kaliforniassa Taivaan portti -nimisen kultin 39 jäsentä kuoli rituaalisessa joukkoitsemurhassa. Lahkon johtaja oli saanut heidät uskomaan maailmanloppuun ja luvannut heille, että avaruusalus (?) vie heidät ikuiseen elämään Taivaassa. Ryhmän jäsenet olivat jättäneet videoidun testamentin ja näytti siltä, että kaikki olivat noudattaneet johtajansa kutsua vapaaehtoisesti. 
(http://www.uskontojenuhrientuki.fi/joukkoitsemurhat/)

Aivan käsittämätöntä. Eikö?

Olen usein miettinyt näitä ihmisiä, jotka ovat lähteneet mukaan johonkin kulttiin ja uskovat kaikenmoiseen soopaan, jota suuri johtaja heille syöttää. On tutkittu, että nämä ihmiset ovat kuitenkin aivan tavallisia ja normaalilla järjellä varustettuja ihmisiä.

Uskontojen uhrit ry:n sivuston mukaan kasvatus, mieltymykset, elämäntilanne, ystävät ja silkka sattuma saavat ihmisen liittymään tiettyyn kulttiin vaikkei se näyttäisi tarjoavan mitään sen kummempaa kuin jonkin toinen. Selvää on myös, ettei älykkyys, koulutus tai hyvä asema estä ihmistä lumoutumasta jostain visiosta vaikka se olisi kuinka utopistinen.

Kyseisen Taivaan portti -kulttiin kuuluvat ihmiset uskoivat vahvasti mystisiin voimiin, jotka ratkaisevat ihmisen omat ja yhteiskunnalliset ongelmat hänen puolestaan.

Tämä on juurikin sitä mitä luennollakin käsiteltiin. Aatteiden taakse on helppo kätkeytyä. Tekee vaan niinkuin käsketään.
1 kommentti:

  1. Minä oon kanssa miettiny aina noita kultteja kun aika-ajoin niistä uutisia ilmoille putkahtelee. Mikä ihme laittaa ihmisen uskomaan sellaiseen? Miten sellainen saa alkunsa? Niitten johtajien on oltava ihan järkyttävän hyviä ihmistuntijoita, karismaattisia ja osattava manipuloida!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.