perjantai 21. joulukuuta 2012

Suvaitsevaisuus ja Islam

Olen täällä Islamin uskoisten keskellä Malesiassa, yritän olla suvaitsevainen, niin hekin.
Tällä hetkellä tuntuu, että monet heistä joutuvat pinnistelemään, minä en. Heidän katseensa kertovat, että he kamppailevat suvaitsevaisuutensa kanssa.

Islaminuskoiset ihmiset huiveissaan ja burgissaan, naiset tiukasti hunnutettuina lomailemassa ja me, länsimaalaiset turistit rantavaatteissa, kontrasti on siis suuri. Toisaalta he ovat suvaitsevaisia, koska ovat tulleet paikkaan, jossa tietävät olevan paljon meitä "alastomia" länsimaalaisia. Täällä me lomailemme rinta rinnan ja yritämme ymmärtää toisiamme.

Osa musliminaisista käyttää jopa mustia hansikkaita huntujensa jatkeena, Islaminusko käskee säilyttämään kunnian. Onko se oikein vai väärin heitä kohtaan? Täällä, lähes +40 asteen lämmössä? Uskomatonta kyllä, Islaminuskoiset maat sijaitsevat lähes poikkeuksetta maissa, joissa on lämmin, hautovan kuuma ilmasto. Kuinka naiset selviytyvät tuossa vaatetuksessa? Tuntuu, että se lähentelee kidutusta.

Se ei ainakaan ole tasa-arvoa, koska kun katselen ympärilleni, näen päälaelta nilkkoihin asti hunnutetun naisen, joka epätoivoisesti yrittää syödä huntunsa alla. Vieressä näen komean, tummasilmäisen muslimimiehen shortseissaan ja kevyessä lomavaatetuksessa. Mies vahtii tiukasti vaimoaan tämän syödessä, ettei paljasta pintaa vahingossa näy.
Sama jatkuu kun siirrän katseeni uima-altaalle päin. Musliminaiset uima-altaassa, taas peitettyinä päälaelta nilkkoihin, miehet lähellä uimahousuissaan vahtimassa. Vaikka yritän olla kuinka suvaitsevainen tahansa, en voi hyväksyä tuota naisten alistamista.

Olenko siis kuitenkaan suvaitsevainen ja ovatko he? Mitä Islaminusko oikeastaan on? Tehdäänkö sen nimissä pelkkiä vääryyksiä, vai mahtuuko joukkoon myös hyviä asioita?

Itse ainakin huokaan helpotuksesta, en ole Islaminuskoinen. Islam ja perinteet eivät määrää elämääni.

4 kommenttia:

 1. Mitä pidemmälle luin blogiasi, sitä voimakkaammin sieluni syövereistä alkoi tulla esiin vapaa (vaikka naimisissa olenkin), itsenäinen, suomalainen, feministinainen. On niin vaikeata ymmärtää tuota naisen kohtaloa islaminuskoisissa yhteisöissä. Minulle tuli tunne, että en voisi olla tuolla. En vain kestäisi katsella tuota miesten asennetta naista kohtaan. Minun on parasta lopettaa tämä kommentointi ennen kuin tulen huonolle tuulelle noiden naisten puolesta. Hyvää Joulu Riikka!

  VastaaPoista
 2. Painovirhepaholainen lipsahti, mutta korjaan: Hyvää Joulua Riikka!

  VastaaPoista
 3. Musliminaisten huntujen ja kokovartalokaapujen suhteen olen aina huolissani siitä, onko sellaisiin pukeutuminen heidän oma, vapaa valintansa. Jos on, niin ei siinä mitään, kaikki saavat pukeutua kuten parhaaksi katsovat. Mutta jos ei ole, niin ketään ei saisi mihinkään vaatteisiin pakottaa.

  Kokonaan toinen juttu on sitten se, mikä on ylipäätään vapaata tahtoa. Onko sitä olemassa, jos joutuu elämään yhteiskunnassa tai kulttuurissa, missä joko kovaäänisesti tai sanattomasti painostetaan pukeutumaan tietyllä tavalla. Painostajana voi olla yhteiskunta tai esimerkiksi oma suku. Ei siinä pääse käyttämään vapaata tahtoaan, jos tietää, että yleisiä normeja tai sääntöjä vastoin käyttäytymällä tai pukeutumalla joutuu vaikeuksiin. Kenties jopa hengenvaaraan.

  Nämä ovat monimutkaisia asioita ja niitä miettiessä tulee surulliseksi ja tuntee itsensä voimattomaksi. Pakko myöntää, että tunnen itseni itsekkäästi erittäin onnekkaaksi, että minun ei tarvitse tuollaisia asioita elämässäni murehtia tai pelätä. Minä ihan oikeasti olen vapaa valitsemaan, oikeastaan ihan kaiken suhteen.

  Valinnanvapaus on minulle kenties kaikkein rakkain ja tärkein arvo. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki eivät ole maailmassa näin onnekkaita, kuin me. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 4. Valinnanvapaus on hyvä asia mutta muslimimaiden naisilta se puuttuu ainakin meidän länsimaisten naisten näkökulmasta. Vai puuttuuko? He ovat kasvaneet kulttuurissa, jossa käyttäydytään niin kuin käyttäydytään. Ei ole vaihtoehtoa, tätä ei edes kyseenalaisteta. Suurin osa näistä naisista ei edes mieti vaihtoehtoja, elämä on näin helpompaa. He eivät tiedä muusta, näin on aina tehty. Onnellisuus tulee jostain muusta.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.