sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Demokratiaa! Demokratiaa?

Onko sitä vai ei? Onko se hyvä vai ei? Toteutuuko se vai ei?

Aina olen ajatellut, että demokratia on vain ja ainoastaan hyvä asia. Näin ajattelen edelleen mutta ehkä olen saanut asiaan uusia näkökulmia. Nimenomaan toteutumisen kannalta.

Eihän demokratia tietenkään täydellisesti toteudu. Miten voisikaan, koska täydellisyyttä ei ole. Luennolla puhutiin enemmistödemokratiasta eli enemmistön mielipide ratkaisee ja vähemmistön täytyy vain tyytyä osaansa.

Mitä, jos kuitenkin aina kuuluu vähemmistöön? Onko se tyydyttävää, jos aina joutuu tekemään kompromisseja? Tuskin on.

Silti vaikka demokratiassa on vajaavuutensa, on sen olemassaolo erittäin tärkeää. Olisi kamalaa, jos vain yksi ihminen saisi päättää kaikesta. Hän määräilisi mielivaltaisesti ja omien oikkujensa kautta kaikkien elämää. Puistattava ajatus.

Yksi demokratian hienoista puolista on siihen liittyvä sananvapaus. Saat olla erimieltä ihan kaikesta ja ilmaista sen joutumatta vaikeuksiin. Siis periaatteessa. Ainahan se ei niin mene. Myönnettävä on, että sananvapaudellakin on pimeä puolensa.

Meillä kaikilla on oikeus, jos sitä siksi voi kutsua, sanoa ilkeästikin joistain jutuista. Sitä voi sitten miettiä tarvitseeko ja onko järkevää aina ilmaista ihan kaikki ajatuksensa julki? Onko nössöä ja periaatteidensa myymistä jättää jotain sanomatta vai osoittaako se joissain tilanteissa hyvää käytöstä ja tilannetajua? Itse olen jälkimmäisen kannalla mutta tuostakin on varmasti yhtä monta mielipidetä kuin on ihmisiäkin.

Ah, tätä demokratiaa ja sananvapautta!

3 kommenttia:

  1. Sananvapaus on hieno asia, Suomessa ei ketään lähetetä pakkotyöleirille, jos ei satu olemaan samaa mieltä valtapuolueen kanssa.

    Olen samaa mieltä, että on toisinaan tahdikasta ja osoittaa tilannetajua, jos ei ihan kaikkia ajatuksiaan tuo julki, vaan jättää jotain sanomatta. Se ei ole nössöä eikä periaatteiden myymistä, vaan voi olla erittäin tärkeää ja oleellista monissa työelämän tilanteissa. Sopu säilyy ja työt voidaan tehdä.

    VastaaPoista
  2. Demokratia on mielenkiintoinen asia. Monet valtiot haluavat julistautua demokratioiksi, viimeisimpänä varmaan Arabikevään jälkeen Tunisia ja Egypti. Mutta mitä se demokratia oikein on? Kansanvaltaa? Mitä kansan valta on? Yksi merkki demokratiasta on kansalaisten oikeus valita omat päättäjät vapailla ja rehellisillä vaaleilla. Se on myös keskustelua, mielipiteen ilmaisemisen vapautta, sananvapautta ja kirjoittamisen vapautta. Mutta kuinka pitkälle nämä asiat toteutuvat esim. arabimaissa?

    Demokratian tunnuspiirteitä ovat myös kansalaisten perusoikeudet. Onko arabimaiden naisilla samanlaiset perusoikeudet kuin miehillä?

    Kun nuorelta arabitytöltä kysytään kulttuurin kirjoittamattomista säännöistä, kuten miksi tyttö ja poika eivät voi olla kavereita keskenään tai miksi tytöt eivät liiku ulkona ilman perheenjäseniä, hän kertoo että "Si­tä on vai­kea ku­vail­la... Ei kult­tuu­ri si­tä kiel­lä, mut­ta... Se ei ole so­pi­vaa, mut­ta se ei ole vää­rin­kään."

    Puhutaan länsimaisesta demokratiasta, mutta haluavatko Arabikevään kokeneet maat sitä vai millaista demokratiaa he haluavat? Onko olemassa itämaista demokratiaa? Täytyisi lukea Lilly Korpiolan ja Hanna Nikkasen kirja Arabikevät. Jos se vähän selventäisi asioiden taustoja.

    VastaaPoista
  3. Olen itse intohimoinen parlamentarisen demokratian kannattaja. On tärkeää, että ylin toimeenpanovalta (hallitus) joutuu nauttimaan lainsäädäntövallan (kansan suoraan valitsema eduskunta) luottamusta. Minulle äänestäjänä tuo ajatus luo turvallisuuden tunteen. Ehkä olen siinä suhteessa idealisti, koska välillä tuntuu, että Arkadianmäki on täynnä poliittisia lehmänkauppoja ja hyväveli-kerholaisia. Oikeastaan juuri vaalirahakohu ja sen jälkiseuraukset kertovat se, että demokraattinen järjestelmä pystyy ainakin ajoittain korjaamaan valuvikansa!

    Huonompina demokratiapäivinä lohtua tuo kuuluisa Winston Churchillin lause “Demokratia ei ehkä ole täydellinen valtiomuoto, mutta emme ole tähän mennessä parempaakaan keksineet”


    On hyvä kysymys

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.