torstai 27. joulukuuta 2012

Freedom!

Vapaus.....vapaus....

Siinäpä sitä makustelemista. Mitä se on, vapaus?

J.S. Millin vapausperiaate = ihmisen elämään puuttuminen ei ole koskaan oikeutettua silloin, kun hänen tekonsa ja käytöksensä vaikuttavat vain häneen itseensä vaikka se olisi kuinka tuhoisaa muiden mielestä.
Ihmisen tekoihin saa puuttua vain, jos hän vahingoittaa niillä muita ihmisiä.

Milloin ihmisen teot vaikuttavat vain ja ainoastaan häneen itseensä? En oikein usko, että kukaan pystyisi elämään sellaisessa kuplassa, ettei teot, ainakin jollain tasolla, vaikuttaisi kehenkään muuhun.
Tupakanpoltosta sanotaan, että omatpahan ovat keuhkosi jotka pilaat - passiivinen tupakointi?
Viinanjuonnissa omapahan on maksasi - yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset esim. katkoista?
Ylipainoiset ihmiset, siinäpähän mässytätte - sairauksien aiheuttamat kustannukset?
Mutta vahingoittavatko nämä muita ihmisiä? Mitä tarkoitetaan toisen vahingoittamisella, henkistä - fyysistä?

Elämmekö vapaassa maailmassa? Onko oikein puuttua toisen tekemisiin yhteisen hyvän nimissä?

Mitäs mieltä näistä uusista säännöksistä piilottaa tupakat, rajoittaa alkoholimainontaa, sokeriverot... Mitä kaikkea näitä nyt viime aikoina on tullutkaan. Ihmisen elämään puuttumista, mutta onko se oikeutettua? Minusta tuollainen menee liiallisen holhouksen puolelle! Asioista tulee vain piilotettuja tabuja.

Tähän ei tainnu tulla nyt oikein mitään pointtia... Ehkä oon liian syvällä vielä jouluisen hedonistisessa maailmassa.

1 kommentti:

  1. Yleisesti ottaen on helppo sanoa, että toisen asioihin ei saa puuttua. Ja sitä kyllä tapahtuu sellaisissakin tapauksissa, jossa olisi enemmän kuin välttämätöntä puuttua. Esimerkiksi lastensuojelutapaukset ovat tällaisia, jos esim. naapuri huomaa, muttei puutu asiaan. Omalla kohdalla on kuitenkin helpompi huomata asioita, joihin haluaa lähimmäisen kohdalla puuttua, koska se vaikuttaa läheisesti omaankin elämään. Mitä tulee tupakan, alkoholin yms. mainontaan, mielestäni ei ole paha, vaikka ne ovatkin kiellettyjä, sillä vaikka suurimmalle osalle ihmisiä mainoksilla ei ole merkitystä, osa varmaan joutuu niistäkin kärsimään, silloin kun ko. tuotteiden käyttö ei ole hallinnassa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.