maanantai 3. joulukuuta 2012

Noitavainot aatteiden tuhoajina


Noitavainojen syistä voidaan esittää erilaisia teorioita ja tulkintoja. Ehkä suurin syy noitavainoille aikanaan oli pelko tuntematonta kohtaan. Usein noituus syytökset saattoivat myös syntyä ihan ihmisten eroavista mielipiteistä tai keskinäisistä riidoista.

Itse pohtiessani mitä aatteet oikeastaan ovat ymmärsin, että myös noitavainot ovat olleet yhdenlaisia aatevainoja. Noitavainoissahan poltettiin usein niitä jotka eivät ajatelleet juuri niin kuin kirkko, valtio tai vallassaoleva taho määräsi. Kirjoitukseni sivuaakin hieman jo aiemmin julkaistua kirjoitusta Paavista keskiajan diktaattorina. Sillä juuri tämän Paavin vallan vuoksi myös noitavainot saivat oikeutuksen korkealta taholta ja mm. paavi Innocentius VIII:n julkaisema bulla Summis desiderantes affectibus suoraan sanoen salli noitien polttamisen roviolla. Nykyajatusmaailman mukaanhan tästä kohden jos mistä voi löytää selvää ironiaa sillä Innocentius on latinaa ja tarkoittaa viatonta.

Poltettiinko ja kidutettiinko ihmisiä ja erityisesti naisia vain siksi, että heidän pelättiin aatteillaan ja ajatuksillaan muuttavan maailmaa. Jos näitä ajatuksia ei tuhottaisi heti alkuunsa voisivatko nämä aatteet horjuttaa kirkon ja näin ollen Paavin valtaa? Aiemminhan noituus oli luokiteltu pakanauskonnoksi, mutta samainen kirje joka salli noitien polttamisen luetteli noituuden suoraan saatananpalvonnaksi. Ajatusteni vertailukohdaksi voisi myös ottaa englantilainen egyptologin Margaret Murrayn teoksen The Witch-Cult in WesternEurope (1921), vaikka teos sittemmin tutkijoiden mukaan on osoitettu epäuskottavaksi. Teoksessa kuitenkin esitetään, että noitavainojen kohteena olisivat olleet kristinuskolle uhaksi koetut pakanalliset kulttimenot ja uskomukset joita vanhoihin uskoihin tukeutuneet harjoittivat salaa. Onko siis mahdollista, että antaessaan tukensa noitavainoille kirkko halusi tuhota tai ainakin antaa siunauksensa muiden aatteiden ja uskontojen tuhoamiselle...

5 kommenttia:

 1. Olen miettinyt aivan samaa, noitavainojen uhrithan pääasiassa oli luonnon lääkeaineista tietoisia naisia, jotka pyrkivät parantamaan sairaita. Häiritsikö tämä jollakin tavalla kirkon ajatusmaailmaa Jumalan rankaisusta, kun sairaat ja kärsivät eivät kuolletkaan? Ehkä vähän kaukaa haettua, vai onko sittenkään? Olisi mielenkiintoista tietää, oliko nämä "noidat" sukua joillekin poliittisesti ei-toivotuille henkilöille ja tällä tavoin pystyttiin vaientamaan tiettyjä tahoja. Surullinen ajanjakso historiassamme on todistanut ainakin sen, että pelko ja ahneus ei ole vieläkään täysin kadonnut ihmisluonteesta.

  VastaaPoista
 2. Hirmuisen kiehtova aihe! Tuossa esittämässäsi väitteessä on ajatusta. Voin hyvinkin kuvitella, että noitavainojen tarkoituksena oli juurikin vaientaa tiettyjä tahoja. Mikään ei saanut horjuttaa paavin ja ylipäänsä uskonnon uskottavuutta ja valtaa.

  VastaaPoista
 3. Eikös noitavainojen aikaan noidiksi epäiltyjä testattu siten, että epäilty heitettiin veteen ja jos upposi, oli syytön mutta jos jotenkin onnistui pysymään pinnalla oli noita, joka sitten tapettiin. Kuolema tuli joka tapauksessa...

  VastaaPoista
 4. Ymmärtääkseni juuri näin. Jos et hukkunut niin sitten jouduit suoraan roviolle, sillä eihän tavallinen ihminen voinut sieltä vedestä hengissä selvitä. Noidaksi leimatulla ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä.

  Mutta olen huomannut, että tämän aiheen kanssa täytyy olla aika varovainen ettei tule puhuttua ihan täyttä puppua. Elokuvat ja tv-sarjat kun antavat noitavainoista sekä noidista täysin oman kuvansa ja tämä saattaa usein antaa meille aivan väärän käsityksen siitä mitä se oikeastaan on ollutkaan tuohon aikaan.

  Olivatko noitavainot siis oikeasti niin julmia ja armottomia tapahtumia vai onko se kaikki vain elokuvien luomaa mielikuvaa? Oma mielipiteeni on se, että juuri näin julmaa ja rakaa se on ollut. Kuitenkin jos kysymme sitä sen ajan ihmisiltä he luultavasti sanoisivat, että se nyt vain on yksi niistä asioista, että se on ihan normaalia, "se nyt vain on tapana". Ajatelkaa jos olisimme syntyneet aikaan jolloin noitavainot olivat ihan "normaalia"... jo pelkkä ajatus hirvittää.

  VastaaPoista
 5. Lukuvinkkinä tähän Jan Guillou: Noitien asianajaja
  Tosi hyvä kirja, kun joitain vuosia sitten tuon luin!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.