lauantai 1. joulukuuta 2012

Ihmisen oikeuksista ja velvollisuuksista

Ihmisillä ja etenkin suomalaisilla on paljon luonnostaan tulevia oikeuksia. Esimerkikisi oikeutta puhtaaseen juomaveteen voidaan pitää täällä itsestään selvyytenä - toisin kuin monissa muissa maissa. Silloin tällöin kuulee sanottavan, että syntyminen Suomeen on kuin lottvoitto.

Uutisia seurataessa ei aina siltä näytä. Joskus oikein ääneen ihmettelen,  kuinka on mahdollista, että arvokas luontomme alkaa olla uhattuna toden teolla. Ei tarvita kovin montaa Talvivaaran kaltaista ympäristökatastrofia, että Suomen luonto ja maine puhtaan ympräistön maana on mennyttä.

Ydinvoimalaonnettomuus olisi todella kauhea katsastrofi! Esimerkkejä näistäkin on, mutta ihminen ei näköjään ole läksyään oppinut! Vedotaan talouskasvun vaatimuksiin ja siihen, että uhkia, joille emme voi mitään, on kuitenkin jo olemassa. Tällaisten mielipiteiden vallitessa on helppo luistaa velvollisuuksista ja alittaa ympäristönormeja halvempien ja tuottoisampien ratkaisujen toivossa.

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, että meidän hyvinvoinnilla on pelattu venäläistärulettia jo liian pitkään. Olisi korkea aika ryhtyä suuntaamaan varallisuutta ekologiseen tuotantoon, kuten auroinkoenergiaan. Mutta, koska raha on se mikä tätä maailmaa pyörittää, ei yhteiskunta välitä siitä mikä on järkevää, vaan siitä mistä saa rahaa.

    VastaaPoista
  2. "Mutta, koska raha on se mikä tätä maailmaa pyörittää, ei yhteiskunta välitä siitä mikä on järkevää, vaan siitä mistä saa rahaa."

    Samaa mieltä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.