lauantai 29. joulukuuta 2012

Liberaali – ruma sana?


Jouluna tuli pohdittua monenlaisia asioita ja varsinkin hermoiltua siitä, että mistä sitä oikeastaan kirjoittaisi. Kerratessani sitten kurssin dioja tuli vastaani sana liberalismi/liberaali  ja se sai minut pohtimaan asiaa joka on aina hieman vaivannut mieltäni. 

Myönnän, etten ole koskaan oikein ymmärtänyt mitä liberalismi/liberaali oikeastaan tarkoittaa. Se on vain ollut sana/aate mikä on aina silloin tällöin tullut vastaan uutisissa, tv-ohjelmissa, elokuvissa ja kaikenlaisissa historiaa ja varsinkin politiikkaa käsittelevissä kirjoituksissa. Mielenkiintoista tästä tekee se, että ilmestyipä sana missä tahansa niin minusta on aina tuntunut, että se on lausuttu hieman halveksien, hieman niin kuin se olisi ruma sana jota ei saisi lausua. Varsinkin amerikkalaissa tv-ohjelmissa ja elokuvissa sana on usein (en sano aina, etten yleistä) lausuttu niin kuin se olisi jonkilainen kirosana. 

Silloin kun en ollut tietoinen mitä liberalismi/liberaali oikeastaan tarkoitaa ei sillä ole ollut väliä, mutta nyt kun olen oppinut mitä aate oikeastaan sisältää niin olen alkanut ihmetellä miksi termillä on niin huono kaiku. Eikö ajatuksen siitä, että jokaisella ihmisellä on vapaus elää omaa elämäänsä pitäisi ole hieno asia? Mikä siis tekee siitä ruman sanan? Onko se mahdollisesti lähtöisin jostain liberalismin suuntauksesta merkaten samalla kaikki liberaalit samankaltaisiksi? Vai johtuuko se siitä, että liberaaleja pidetään yleensä uudistuksen haluisina ja ihminenhän tunnetusti pelkää muutosta...

Mistä siis johtuu tämä liberaali = ruma sana -ajattelu? Vai onko se, etten ole ymmärtänyt sanan oikeaa tarkoitusta saanut minut näkemään ja kuulemaan asioita joita ei ole olemassakaan tai tulkitsemaan lausahduksia oman mieleni mukaan? Olenko nähnyt ja kuullut ruman sanan vain siksi, etten yksinkertaisesti ole tiennyt paremmasta? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.