keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Sokrates - viisas mies


Etsiessäni netistä lisää tietoa tunnilla käsitellyistä kreikkalaisista filosofeista ja heidän ajatuksistaan, minuun teki vaikutuksen mm. Sokrateen ajatukset. Häntä on pidetty tosi filosofin esikuvana, koska hänen ajatuksissaan tiivistyy monia filosofian tärkeitä ihanteita. Hän oli viisauden ystävä, filosofi. Hän ei ollut viisauden omistaja vaan viisauden etsijä, hänen mielestään kriittinen asenne tietoon johtaa viisauteen. Todella viisas on se, joka ymmärtää, ettei voi tietää kaikkea.

Tämä kuulostaa hyvin realistiselta ja useiden meistä saavutettavissa olevalta. Kukapa meistä väitääisi tietävänsä kaiken? Paitsi nyt tietysti murrosikäiset lapsemme... Meistä hyvin useat suhtautuvat kriittisesti saamaansa tietoon. Tietysti ”päivänselvät” asiat sulatetaan ilman kriittisyyttä, mutta epäselvistä asioista keskustellaan ja epäillään niiden oikeutta. Esimerkkinä esitän Kreikan tänä päivänä ja sen tukipaketit. Asiasta ja sen tarpeellisuudesta tulee meille paljon tietoa, mutta useimmat kyseenalaistavat niiden tarpeellisuuden. Suomellakaan ei mene kovin hyvin tällä hetkellä. Ihmisiä irtisanotaan tuotannollis, taloudellisin perustein kymmenittäin ja sadoittain viikoittain. Miksi me annamme omastamme niin paljon pois, kun mekin niitä rahoja tarvitsisimme? Ja saammeko niitä koskaan takaisin? Olemme isot veromme maksaneet pienistäkin palkoistamme, että meillä täällä Suomessa olisi palvelut kohdallaan ja saisimme eläkettä, jolla tulemme toimeen sitten kun sen aika koittaa. Sitten miljardeja annetaan muualle ja he ostavat panssarivaunuja… Mihin ovat viisaat miehet Kreikassakin hävinneet, kun maa on päästetty tuollaiseen jamaan? Korruptio kukoistaa ja rahaa laitetaan palamaan kyselemättä, mihin sitä menee. Voihan Sokrates! Oliko sinulla jälkeläisiä? Vieläkö heitä on Ateenan katuja tallaamassa? Ovatko he perineet esi-isänsä kyvyn kyseenalaistaa asioita ja etsiä viisautta? On ajateltu, että yksi Sokrateen ohje voisi kuulua näin: ”Ymmärrä tosiasiat, niin kykenet elämään hyvän elämän”.

Niin – niinhän siinä loppujen lopuksi kävi, että Sokrateen toiminta ja opetukset ärsyttivät Ateenan valtaapitäviä ja hänet tuomittiin kuolemaan.

Onko Ateenan kaduilla tällä hetkellä hänen jälkeläisiään kyseenalaistamassa Kreikan johdon toimintaa vai onko hän kenties joku viisas neuvonantaja, joka on jo vuositolkulla kyseenalaistanut Kreikan tämän hetkisten valtaapitävien toimintaa? Ja kenties hänet on hiljennetty ja toimintaa jatkettu ja porskutettu vaan eteenpäin. Onhan kansakin ollut tyytyväistä, kun saa nostaa yli satavuotiaitten sukulaistensa eläkkeitä ja työntekijöille maksetaan extraa siitä, että tulevat ajoissa töihin.

Missä ja keitä ovat meidän tämän ajan viisaat miehet ja naiset? Voisivatko he tehdä jotain tämän ajan hyväksi? Vai ovatko vain mahtimaiden valtaapitävät ja heidän neuvonantajansa siinä asemassa, että voivat jotain? Voi meitä?

1 kommentti:

  1. Olen Sokrateen kanssa samoilla linjoilla siinä, että elämässäni tapaamani henkilöt, jotka toitottavat olevansa poikkeuksellisesti muita älykkäämpiä, käyttäytyvät keskiarvoa typerämmin. Jos Sokrates eläisi nyt, annettaisiinko hänelle sanavaltaa tai kuunneltaisiinko hänen mielipiteitään. Luulen Kreikassa olevan montakin Sokratelaista, mutta he ovat ajan saatossa väsyneet korruptioon ja joko muuttaneet pois tai sulkeneet silmänsä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.