torstai 20. joulukuuta 2012

Anarkiaa!

Anarkiaa eli väkivaltaa ja sekasortoa! Väärin meni. Olen aina sekoittanut virheellisesti nuo termit keskenään. Luennolla mainittiin sana anarkismi. Päätin ottaa siitä paremmin selvää, että mitä se oikein tarkoittaa.


Anarkismi sekoitetaan usein virheellisesti väkivaltaan, sekasortoon ja mellakointiin. Sen vuoksi osa anarkisteista pitää väkivaltaa ja mellakointia oikeutettuna ja jopa suositeltavana vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen vastustamiseksi. Suurin osa anarkisteista uskoo kuitenkin rauhaan, moraaliin ja etiikkaan.


Anarkismi tarkoittaa taloudellisista, yhteiskunnallisista ja sosiaalisista valtahierarkioista vapaata yhteiskuntaa tavoittelevaa poliittista ideologiaa. Toisaalta se voi myös tarkoittaa vapautta ajatella omilla aivoillaan, olla oma itsensä ja sanoa mitä oikeasti ajattelee. Vaikuttaa hienolta.

Anarkismi opettaa, että ei pidä olla minkäänlaista pakkoa. Anarkismi tarkoittaa vapautta sorrosta ja alistamisesta, mahdollisuutta elää sellaista elämää, joka sinulle parhaiten sopii. Edelleen kuulostaa hyvältä.

Et voi elää sellaista elämää ennenkuin lakkautat ne instituutiot, jotka kahlitsevat vapauttasi ja sekaantuvat elämääsi. Hmmm... lakkautetaan siis hallitus, eletään ilman sääntöjä. Ei vaikuta enää niin hyvältä.

Ajatus yhteiskunnasta ilman sääntöjä tuntuu todella pelottavalta ajatukselta. Minusta sellainen ei toimi, että kaikki tekisivät ja eläisivät niinkuin itselleen parhaaksi katsovat. Tarkoitan siis, jos eläisimme ilman sääntöjä.

Luin erästä sivustoa Vallan kritiikki, josta löytyy anarkismin aakkoset. (https://sites.google.com/site/vallankritiikki/)

Artikkelin kirjoittaja Alexander Berkman (1870-1936) on ihan todella sitä mieltä että ihmiset osaisivat elää sulassa sovussa ilman mitään ongelmia ja pitäisimme toisiamme silmällä hyväntahtoisesti. Hän on ajatuksissaan ja perusteluissaan hellyyttävän naiivi. Itse olen sen verran epäluuloinen etten usko moiseen sekuntiakaan. Ihminen on mitä se on. Ihminen tarvitsee säännöt tunteakseen olonsa turvalliseksi.2 kommenttia:

  1. Mulla kanssa yhdistyy anarkismi heti kaikkeen sekasortoon

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä kanssasi Hanna siitä, ettei ihmiskunta koskaan saavuta rauhaa, onnea ja tasapainoa. Isäni on aina sanonut, että "maailmasta ei koskaan lopu sota, koska ihmisluonne on liian ahne ja itsekäs."

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.